Diş protezi, ne sebeple olursa olsun diş kaybı yaşayan hastaların dişlerinin yerine yapay diş takılması işlemidir. Hem estetik bir kazanım hem de ağız sağlığı için önemli olan diş eksiklerinin giderilmesi, diğer tedavi yöntemlerine çene yapısı uygun olmayan veya geç kalınmış durumlarda uygulanmaktadır.
6 çeşit diş protezi bulunmaktadır. Bunlar;
Hareketli Protez
Sabit Protez
Total Protez
Parsiyel Protez
Hassas Turuncu Protez
İmpant Üstü Protezdir.
Diş Protezi
Zaman içerisinde çürüyerek kaybolan ya da doğuştan eksik olan dişlerin yerine konulması için uygulanan materyale diş protezi denir. Sadece diş eksikliğinde kullanılmayan bu ürünler doku kaybı için de etkili bir tedavi yöntemidir. Diş eti ve çevre dokuları yaşın ilerlemesi ve farklı nedenler sonucunda zarar görebilir. Böyle durumlarda diş hacminde ve diziliminde sorunlar meydana gelir. Ağız yapısının estetik olmasının yanı sıra ısırma ve konuşma gibi eylemlerin eksiksiz yapılması için sorunsuz olması gereklidir. Bu nedenle kaybolan diş ve dokuların yerine kaliteli malzemeden üretilmiş protezler kullanılmalıdır.
Hastanın ihtiyacına uygun protez modelleri geliştirilebilir. Her yaştan insana uygulanabilir. Ayrıca diş protezi tedavisini yapılması için hastanın damak ve çene kemiğinde kayıp olamaması gerekir. Yoğun kemik erimesi olan hastalara maalesef bu tedavi yöntemi uygulanamaz.
Diş Protezi Özellikleri
Hareketli ve sabit şekilde üretilebilirler. Damak yapısı yeterli olmayan hastalar için damaklı protezlerin oluşturulması mümkündür. Farklı marka ve modele sahiptirler. Birden fazla dişin yerine kullanılırlar. Uygulaması son derece kolay ve konforludur. Farklı ölçülere sahip modeller üretilebilir. Ayrıca diş protezi uzman diş hekimleri tarafından hastaya özel olarak hazırlanan ürünlerdir. Porselen, zirkonyum ve lamine malzemeden üretilirler. Kişinin doğal diş yapısına birebir uyum sağlar. Renk değişimi görülmez ve uzun yıllar dayanıklı bir şekilde kullanılabilir. Işık geçirgenliği olduğu için doğal beyazlığa sahiptir. Hem estetik hem de fonksiyonel açıdan birçok avantaj sunarlar.
Diş Protezi Neden Gereklidir?
Genetik olarak diş çürümesinin yoğun olması, travma ve darbe sonucunda dişlerin kaybedilmesi, doğuştan eksik diş bulunması ve diğer nedenlere bağlı olarak diş diziliminde sorunlar meydana gelir. Dişlerimiz hem konuşma hem de çiğne sırasında en büyük yardımcımızdır. Bu nedenle hayati derecede önemlidir. Diş bütünlüğünün sağlanması, etkili ısırma refleksinin gerçekleştirilmesi ve akıcı konuşma için diş protezi uygulaması gereklidir. Bu aşamada hastanın yaşı, ağız yapısı ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulur. Bu sayede en uygun protez modeli seçilir ve ölçüsü alınır.
Diş Protezi Modelleri
Sabit ve hareketli olmak üzere iki farklı diz protezi modeli vardır. Sabit protezler hastanın kendi isteği ile çıkartamadığı protez modelleridir. Ağız içerisine uygun yapıştırıcılar ile yapıştırılır. Diş kaybının az olduğu durumlarda uygulanırlar. Genellikle kaplama ve implant yöntemi kullanılır. Kaplamalarda kişinin doğal dişleri kullanılır. Bir miktar diş küçültülür ve üzerine kaplama malzemesi yapıştırılır. İmplant uygulamasında ise çene kemiğine vida yerleştirilir ve üzerine protez uygulanır. Ömür boyu konforlu bir şekilde kullanılabilir. Hareketli protezler hastaların istedikleri zaman çıkarıp taktıkları modellerdir.
Genellikle çok fazla diş kaybı olan kişilere uygulanır. Damak sorunu olan hastalarda protezin altına damak uygulaması da yapılır. Total protez, parsiyel protez, immediat protez ve implant üstü protez olmak üzere 4 farklı türü vardır. Hastanın genel durumu ve ağız yapısı kontrol edilerek uygun model seçilir.
Diş Protezi Nasıl Yapılır?
Protez uygulaması için ilk önce ağız içi bakım ve kontrolü uygulanır. Diş eti hastalıkları, apse oluşumu, diş çürükleri ve gerekli hallerde diş çekimi yapılır. Bu işlemler tamamlanmadan protez uygulaması yapılmaz. Aksi halde enfeksiyon oluşumu kaçınılmaz bir hal alabilir. Bütün kontroller uygulandıktan sonra diş protezi tedavisine başlanır. İlk olarak hastanın ağız içi ölçüsü alınır. Ölçüye uygun protez hazırlanır. Kalıcı diş protezi takılana kadar müdahale edilen dişlerde hassasiyet gelişmemesi için geçici protez uygulaması yapılır. Bu sayede küçültülen dişler korunur.
Protezin provası yapılır ve hastanın ağız içi ile uyumlu ise yapıştırılır. Protez modelinin seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi renk uyumudur. Özellikle eksik diş çok fazla olmayan kişilerde doğal diş rengine yakın renk seçimi yapılmalıdır.
Diş Protezi Fiyatları
Kullanılan protezin modeli, zirkonyum ve porselen gibi malzemeleri kullanımı, hazırlık aşamasında uygulanan ek tedaviler, hekimin işlem maliyeti ve kliniğin sahip olduğu teknolojik donanımlar diş protezi fiyatları üzerinde etkili kriterlerdir. Klas diş polikliniğimizde hastalarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve ömür boyu sorunsuz kullanabilecekleri protez modellerini kullanıyoruz. Sizlerde estetik bir gülüş sahibi olmak ve dilediğiniz gibi beslenebilmek için sunduğumuz tedavi hizmetlerini tercih edebilir ve bizleri seçebilirsiniz. Tüm hastalarımıza ayrıcalıklı ve kaliteli hizmetler sunuyoruz.