Klas Diş Kliniği

Tedavilerimiz

Dolgu Tedavisi

Ağız bakımı, günlük hayatımızda görsel açıdan verdiği etkinin yanında sağlığımız açısından da etkilidir. Diş bakımının aksatılması veya farklı sebeplerle yaşanan diş çürümesi, çeşitli uygulamalarla tedavi edilir.  Dolgu da en önemli tedavi yöntemlerinden biridir. Çürüyen dişi temizleyip doldurarak dişi eski formuna kavuşturan dolgunun 4 çeşidi vardır. Bunlar;

Kompozit dolgu

Seramik inley – onley dolgu

Kompozit inley-onley dolgu

Kole dolguları

Amalgam dolgudur.

Restoratif diş tedavisi alanına giren diş dolgu tedavisi, öncelikle çürük dokunun uzaklaştırılması ve sonra bu durumdan etkilenen diğer alanların temizlenmesi ile gerçekleştirilir.

Dolgu Tedavisi

Diş yapısında meydana gelen hafif dereceli çürüklerin temizlenerek yerinin uygun malzeme ile doldurulması işlemine dolgu tedavisi denir. Bu tedavi yönteminin uygulanabilmesi için diş çürüğünün belirli bir oranda olması gerekir. Koruyucu tedavi denildiği zaman ilk akla gelen yöntemdir. Profesyonel bir şekilde uygulandığı sürece diş kaybını engelleyen bir tedavi yöntemidir. Diş madde kaybına uğradığı zaman hem estetik görüntüsünü kaybeder hem de beklenen performansı veremez. Çürük doku ilerlediği zaman diş köküne iner ve bu alandaki dokularda apse meydana getirir. Böyle durumlarda diş tamamen kaybedilir.

Ayrıca dolgu tedavisi uygulayarak estetik görüntü ve kuvvetli ısırma fonksiyonu elde edilir. Her yaştan hastaya uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Deforme olmuş dişler için tercih edilir. Hastalar için en konforlu ve kısa süreli uygulanabilecek bir işlemdir.

Uzman diş hekimi tarafından kaliteli dolgu malzemesi kullanılarak uygulanmalıdır.

Dolgu Tedavisi Ne Zaman Gereklidir?

Zaman içerisinde beslenmeye bağlı dişlerde aşınma meydana gelmişse, çürük nedeni ile ağız kokusu oluşmuş ise, travma ve darbeye bağlı dişin kırılması ve çatlaması durumunda ve erken dönemde diş çürüğü tespit edilmiş ise dolgu tedavisi uygulanır. Diş hekimleri tarafından yapılan fiziki muayene sonucunda dolgu işlemine karar verilir. Çürük tespit edilen hastalarda çürüğün yerini ve derecesini belirlemek için mutlaka panoramik röntgen çekilmelidir. Bu sayede doğru tedavi düzenlenebilir. 

Dolgu Tedavisi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doktorun randevu verdiği saatte mutlaka klinikte olunmalıdır. Kan sulandırıcı kullanan kişiler doktor kontrolünde en az 1 hafta önce ilacı bırakmalıdır. Kronik rahatsızlığı olanlar hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar hakkında net bilgi vermelidirler. Tedavi sırasında ve sonrasında komplikasyon gelişmemesi için bilgi verilmesi önemlidir. Alkol ve sigara kullanan kişiler işlemden en az 1 hafta önce kullanmayı bırakmalıdır. İyileşme süresini etkilediği için zararlı maddelerden uzak durulmalıdır. Diş üzerinde hissedilen bir ağrı varsa doktora söylenmeli ve enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilmelidir. Enfeksiyon tespit edilirse ilk olarak bu duruma çözüm bulunmalıdır. 

Dolgu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lokal anestezi altında uygulanır. İlk olarak diş dokusu dolgu malzemesi için hazırlanır. Bu aşamada çürük tamamen temizlenir. Diş üzerinde bulunan kalıntılar giderilir. Daha sonra dişin boyutuna, estetik görüntüsüne ve hastanın ihtiyacına uygun miktarda dolgu malzemesi seçilir. Tespit edilen boşluk malzeme ile doldurulur ve şekil verilir. Uygulanan dolgunun hastayı rahatsız edip etmediği sorgulanır. Diğer dişlerden farklı olup olmadığı incelenir. Beklenen estetiğin yakalanması için boyut ve renk açısından doğal dişler ile birebir uyum içerisinde olmalıdır.

Kullanılan dolgu malzemesi kaliteli değil ise kısa süre içerisinde diş üzerinden ayrılır ve düşebilir. Bu nedenle klinik ve hekim seçimi büyük önem arz eder. Kaliteli ürünler kullanarak dolgu tedavisi yapan klinikler her zaman önceliğiniz olmalıdır.

Dolgu Tedavisi Sonrası 

Tedavi sonrasında hem iyileşme sürecinin hızlanması hem de dolgu malzemesinin zarar görmemesi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Ayrıca dolgu tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar:

  • Anestezinin etkisi geçmeden bir şey yenilip içilmemelidir. İşlemden 2 saat sonra yemek yenilebilir.
  • İşlem bölgesinde ilk 12 saat hafif dereceli ağrı oluşumu normaldir. Ancak bu süre sonunda geçmeyen ağrılar için hekim ile görüşmelisiniz.
  • Dolgunun uygulandığı diş ile kabuklu ve sert yiyecekler kesinlikle ısırılmamalıdır.
  • Çok sıcak ve çok soğuk içecekler tüketilmemelidir.

Sıraladığımız kriterlere dikkat ederseniz uygulanan dolgu işleminin etkisini uzun yıllar devam ettirebilirsiniz. Bu nedenle işlem sonrasında doktorunuzun sizlere bulunduğu tavsiyelere mutlaka uyum sağlamaya özen gösteriniz.

Dolgu Tedavisi Fiyatları

Tedavi fiyatları her klinikte farklıdır. Diş klinikleri hastalarına farklı kaliteye sahip malzemeler kullanarak tedavi hizmeti sunar. Bu nedenle hem işlemi yapan hekimin branşı hem de uygulanan malzemelerin farklılığı nedeni ile sabit tutarlar karşınıza çıkmaz. Diş tedavisinde gerekli olan yöntemler değişebilir. Dolgu işlemine ek farklı tedavilere ihtiyacınız olabilir. Ayrıca dolgu tedavisi fiyatları hakkında net bilgi almak için ilk önce fiziki muayene uygulanmalıdır. Hastanın ihtiyacı, tedavi için gerekli olan dolgu malzemesinin miktarının belirlenmesi röntgen çekilmesi gibi durumlar fiyatı değiştirir. Klas diş polikliniğimize gelerek sunduğumuz kontrol muayenesi hizmetimizden faydalanarak net bilgi alabilir ve en sağlıklı tedavi yöntemini tercih edebilirsiniz. 

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım